Neked is kötelező, válassz jól!

Számos esetben találkozom azzal a ténnyel vállalati tanácsadóként, hogy a vezetők és tulajdonosok tisztában vannak a törvény által előírt kötelezettségekkel és persze a kötelezettségek profi megoldása hiányában rájuk leselkedő veszélyekkel is, azonban ez mit sem jelent, látszat megoldásokkal és olcsó semmi eredményt nyújtó partnerekkel oldják meg a feladatot, amely persze csak akkor érezteti problémás mivoltát, amikor bekövetkezik a nem várt baleset vagy munkahelyi probléma. Akkor ugyanis rögtön rádöbben minden vezető, hogy mekkora felelőssége van a vállalatnak a munkavállalók testi épségéért és egészségéért, ott pedig megkezdődik a fejvakarás és a szakértőhöz rohangálás, ügyvéd fogadás, de mindhiába, mert egy üres munkavédelmi rendszer mellett nincs az az ügyvéd, aki megvédené a munkáltatót a felelőssége alól.

Éppen ezért kiemelten fontosnak tartom elmondani minden lehetséges fórumon azt, hogy ne elégedjen meg egyetlen ilyen profilban működő vállalkozó sem azzal, hogy egy látszat, jegyzőkönyvekkel és papírokkal tarkított munkavédelmi rendszert adjon át számára a külső szakértő vállalkozó. Olyan szakemberek mellett tegye le mindenki a voksát, aki mellett és akik munkája mellett nem kell tartania attól, hogy nem csak a hatósági ellenőrzés során találnak mindent rendben, hanem bizony akkor is jól működik majd a rendszer, ha az élet vizsgáztatja.

A munkavédelem lehet mumus, lehet kötelező feladat, de ilyen cégek esetében sosem lehet felesleges, hiszen ha baj van ez garantálja a cég és a munkavállaló védelmét is. A cég nem realizál egy feloldhatatlan anyagi kárt, a munkavállaló pedig meg tudja tartani egészségét, hiszen pontosan tudni fogja az összes kolléga hogy mi a dolga, mit kell tennie, nem mellesleg pedig nem fog olyan helyzetet előteremteni, ahol baja eshet, hiszen pontosan tudja, hogy mikor hol mit tehet meg, hogy kell használnia a gépeket, és nem sodorja magát és társait nehéz helyzetbe, mert a munkavédelmi oktatáson kitértek ezekre a helyzetekre és következményeikre. Az activesafety csapata pontosan ilyen munkavédelmi rendszer kialakításában tud segítséget nyújtani, így ha valaki még keresgélne, meleg szívvel tudom őket és a munkájukat ajánlani bárki számára.